Čuvena kotorvaroška menza prva u redu za rušenje

Ugostiteljski objekat „Bobas“ koji već decenijama ne radi i predstavlja opasnost za prolaznike i ruglo u gradu sljedeći je koji će biti srušen u Kotor Varošu.

Objekat se nalazi preko puta spomen kosturnice i u ruševnom je stanju, a na osnovu odluke opštinskih vlasti preduzeće “Bobas” je preuzelo aktivnosti kako bi bio uklonjen.

Kafana “Bobas”, poznata u žargonu kao menza, dugi niz godina je bila omiljeno mjesto gdje su se sastajali Kotorvarošani i odakle evociraju neke od najljepših uspomena.

U opštini Kotor Varoš su istakli da je u toku akcija uklanjanja niza devastiranih i ruševnih objekata u glavnoj ulici, koji već duže vremena predstavljaju opasnost i ugrožavaju bezbjednost stanovništva. Ona je počela prošle godine kada je uklonjen objekat ugostiteljskog objekta „Stari kesten“, a preduzeće „Dekol“ privodi kraju i rušenje objekta stare škole u suterenu zgrade opštinske administracije. Predviđeno je da budu uklonjeni i Žitni magacin, Željezara i ugostiteljski objekat „Bobas“.

Opština Kotor Varoš je prethodno po službenoj dužnosti pokrenula navedeni postupak i angažovala vještake građevinsko-arhitektonske struke, koji su za pet objekata u glavnoj ulici utvrdili da su fizički dotrajali, predstavljaju opasnost po život i zdravlje ljudi, okolne objekte i saobraćaj i da njihova rekonstrukcija ne može dovesti do stanja za upotrebu.

– Nadležno opštinsko odjeljenje je vlasnicima objekata poslalo rješenja o uklanjanju, ali su u većini slučajeva taj posao spriječili ili odužili neriješeni imovinsko-pravni odnosi i užurbano se radi na rješavanju tog problema – istakli su u opštinskoj upravi.

Uklanjanjem ovih objekata, kako dodaju, otvaraju se nove vizure u glavnoj gradskoj ulici, što će dovesti do stvaranja drugačije i urbanije strukture gradskog jezgra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*