Čupić: Maslovare zaslužuju predsjednika Boračke organizacije

Jedan od najčuvenijih kotorvaroških boraca i član rukovodstva Boračke organizacije Kotor Varoš Obrad Čupić izjavio je da je maslovarski kraj dao nemjerljiv doprinos u stvaranju i odbrani RS i da ukupan broj boraca, učesnika svih ratnih jedinica na ratištima od Slavonije do BiH, poginulih i ranjenih zavređuje da Maslovare imaju svog predsjednika opštinske Boračke organizacije.

– Do sada ta činjenica nije adekvatno vrednovana. Svih ovih godina korist od ove organizacije za boračku populaciju Maslovara je nezadovoljavajuća – istakao je Čupić povodom predsrojeće izborne Skupštine Boračke organizacije Kotor Varoš.

On je ocijenio da Boračka organizacija RS nije ispunila programska načela koja je usvojila prilikom svog nastanka.

– Ona je to dijelom to učinila u saradnji sa svim dosadašnjim vladama RS, uglavnom prema jednom dijelu boračke populacije kao što su porodice poginulih boraca i ratbi vojni invalidi i to kroz stambeno zbrinjavanje, invalidnine, banjsko liječenje i nabavku ortopedskih pomagala, te simbolično obilježavanje važnih datuma u istoriji stvaranja RS. Međutim, najveći dio ove populacije nije uzet u obzir nikakvim mjerama izuzev više nego sramnog godišnjeg boračkog dodatka. Ti veterani rata su prepušteni sami sebi, pate se da prežive, polako biološki nestaju, nepriznati, poniženi, bez skoro ikakvih prava i privilegija i da apsurd bude veći, čak se izbjegava poštovanje zakona kada su u pitanju prioriteti u zapošljavanju i slične stvari – naglasio je Čupić.

On je dodao da je situaciju dodatno pogoršalo uplitanje politike na svim nivoima djelovanja Boračke organizacije.

– Pod uticajem politike na mjesta predstavnika boračkih organizacija uhljebljuju odane stranačke kadrovike, koji potroše dva-tri mandata na tim funkcijama bez ikakvog rezultata i da ni po čemu ne budu upamćeni. Njihov rad se za ove godine sveo, bukvalno, na paljenje svijeća i polaganje vijenaca. Još gora stvar je da ni ti koji ih postavljaju, glasačkom mašinerijom, a ni sami ti predstavnici boračkih organizacija, ili nemaju učešća u odbrambeno-otadžbinskom ratu ili su ona nedostojna i simbolična jer su bili u pozadinskim jedinicama ili su samo krarko bili učesnici rata – kaže Čupić.

Izboripo mjesnim odborima Boračke organizacije ulaze u završnu fazu, a sutra će biti održani u mjesnom odboru Kotor Varoš. Potom će biti biran njen novi predsjednik koji će naslijediti Gostu Trivunovića koji poslije tri četvorogodišnja mandata odlazi sa te pozicije. Kandidati za predsjednika Boračke organizacije Kotor Varoš su Vojislav Kršić i Miladin Savanović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*