Čudesna sposobnost Emilija Živanova, druguje i priča sa životinjama

U Vukovoj narodnoj priči Zmijski car je jednom čobanu podario nemušti jezik zbog toga što je čobanče izvuklo štapom i spasilo iz vatre njegovu kćerku (zmiju).

Znanje nemuštog jezika je znanje jezika cjelokupne prirode, a naročito govora svih životinja i mogućnost sporazumijevanja sa svim živim bićima na svijetu. Poslije je čobanče slušalo razgovor dva gavrana koji su pričali gdje je zakopan tovar dukata, a nisu ni slutili da ih on dole sluša i razumije. Čobanče se zbog tog znanja začas obogatilo.

Šestogodišnji Emilio Živanov iz Kotor Varoša sin Zoke Srbijanca ima čudesnu sposobnost da razgovara sa životinjama (vjerovali ili ne) i to sa mačkama, psima, a naročito sa gmizavcima, glistama, gušterima, sljepićima i zmijama! U njegovim rukama i na njegovim grudima gušteri zadovoljno i mirno spavaju i tek kad im on kaže oni se pokrenu. Oni ga u blizini kuće gdje se igra (kod parka i spomenika iz NOR-a) prate i svakodnevno dosta vremena provedu u igri i maženju sa malim Emiliom. Njegov otac je iz početka bio malo i preplašen tim neobičnim darom svog djeteta, ali je vremenom shvatio da je to rijedak i divan dar.

Zadovoljstvo mi je što sam dobio pristanak od roditelja da objavim ovu pričicu o Emiliju i njegovim prijateljima. Od srca mu želim da taj svoj čudesni dar i dalje razvija i u ime svih čitalaca mu želim što više prijateljstva sa svim životinjama koje (za razliku od ljudi) nikada ne izdaju i nikad se čovjek ne razočara u njih.

Čedo TEPIĆ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*