Crvena zvezda pomaže izgradnju hrama, arhimandrit Stefan zadužio “desetku”

Kada su od trenera i uprave kluba čuli prelijepe utiske o obilasku Hrama Svetog Save na Vračaru fudbaleri Crvene zvezde posjetili su jednu od tri najveće pravoslavne svetinje na svijetu, a generalni direktor Zvezdan Terzić iskoristio je priliku da u ime kluba donira novčanu pomoć za izgradnju hrama.

Starješina Hrama Svetog Save arhimandrit Stefan Šarić, koji je godinama bio iguman manastira Liplje i ostavio dubok trag u Kotor Varošu, uručio je čelnicima Crvene zvezde ručno rađenu ikonu Svetog Save, koju su izradili veliki zvezdaši koji mahom čine bratstvo hrama. Arhimandrit Šarić, koji je poznat kao vatreni navijač Crvene zvezde, dobio je i specijalni poklon – dres sa brojem deset.

Fudbaleri i stručni štab obišli su kriptu posvećenu Svetom Velikomučeniku knezu Lazaru u donjem dijelu hrama, koja je izgrađena prije nešto više od godinu. Potom su imali priliku da vide i staru kriptu, gdje će biti sahranjivani srpski patrijarsi. Sveštenici Hrama Svetog Save su u kripti održali molitvu za uspjeh i blagodarnost u radu i poželjeli fudbalerima i stručnom štabu Crvene zvezde da narednog četvrtka u utakmici protiv Kelna nastave putem uspjeha kojim su krenuli ovog ljeta.

Fudbaleri su potom uradili ono što više niko nikada neće biti u prilici da učini. S obzirom na to da će specijalni lift biti sklonjen, fudbaleri su iskoristili jedinstvenu priliku da se popnu do kupole na visinu od 65 metara. Nju krasi velelepni mozaik, koji je urađen zahvaljujući donaciji ruske kompanije “Gazprom”, koja je i dugogodišnji sponzor Crvene zvezde. Najviša od 13 kupola predstavlja arhitektonsko čudo i način na koji je podignuta zadivio je čitav svijet.

– Veoma smo zahvalni što ste nam danas učinili veliku čast da sa našim igračima posjetimo srpsku svetinju. Iz ovog hrama crpimo snagu za najvažnije utakmice koje nam dolaze, a prije svega za susret sa Kelnom. Nas vezuje mnogo toga, srpstvo, pravoslavlje, ljubav prema Crvenoj zvezdi i zajednički pokrovitelj kompanija “Gazprom”, koja je pomogla izgradnju predivnog mozaika u kupoli koji smo imali posebnu privilegiju i da dodirnemo. Znamo da se ovde 2019. godine obilježava veliki jubilej – 800 godina od kada je Srpska pravoslavna crkva dobila autokefalnost. Hram Svetog Save nije završen i velika nam je čast što ćemo donacijom pomoći njegovu izgradnju. Sa naše strane to je skroman prilog i nadamo se da će hram biti uskoro završen. Ogromnu većinu vašeg bratstva čine zvezdaši i to nam daje posebnu snagu i vjeru da ćemo u narednoj evropskoj utakmici sa Kelnom ostvariti povoljan rezultat i da ćemo obradovati sve naše navijače – rekao je Terzić.

Patrijarh srpski Irinej postavio je u avgustu ove godine arhimandrita Stefana Šarića za nastojatelja hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*