Čirkić stigao do fotelje, Juričević ostao kratkih rukava

Poslanici u Narodnoj skupštini RS danas su izabrali 28 delegata Vijeća naroda RS, po osam Srba, Bošnjaka i Hrvata i četiri iz reda ostalih, a među njima je i Ahmet Čirkić iz Kotor Varoša.

Čirkić će biti član Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, a izabran je sa liste koju je predložio poslanik koalicije Zajedno za BiH u Narodnoj skupštini RS Edin Ramić.

Za razliku od Čirkića, mjesto u Vijeću naroda RS nije uspio da izbori drugi kandidat iz Kotor Varoša Dragan Juričević. On je bio na kandidatskoj listi HDZ-a BiH koju je predložio odbornik u Skupštini opštine Kotor Varoš Ivica Marčinković, ali ona nije dobila dovoljno glasova da bi ušao u Klub delegata iz reda hrvatskog naroda.

Klubovi u Vijeću naroda, kako je propisano Ustavom RS, svoju zakonodavnu vlast vrše s ciljem zaštite vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda i ostalih. Vijeće naroda RS ne učestvuje u postupku donošenja zakona, propisa i drugih akata sa Narodnom skupštinom, nego vrši kontrolu izglasanih zakona, propisa i akata u parlamentu radi utvrđivanja da li oni ugrožavaju vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda.

Iz reda srpskog naroda izabrani su Živko Marjanac, Miroslav Lazarević, Vojislav Gligić, Dragan Ristić, Ognjen Tadić, Vukota Govedarica, Jasna Lukić i Slavko Dunjić. Iz reda hrvatskog naroda izabrani su Nada Tešanović, Dragana Mikić, Zdenka Gojković, Ivo Bošnjak, Davor Čordaš, Ivo Kamenjašević, Đuro Ivanović i Ivo Mijić.

Za delegate iz reda bošnjačkog naroda iz Čirkića su izabrani Faruk Đozić, Dževad Mahmutović, Mihnet Okić, Muris Čirkić, Alija Tabaković, Džemaludin Šabanović i Igor Bošnjak. Iz reda ostalih izabrani su Radenko Rikić, Danijel Puhalić, Jovana Čarkić i Franc Sošnja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*