Cijeli svijet slavi, ovo su najzanimljiviji običaji

U cijelom hrišćanskom svijetu slavi se Vaskrs, odnosno Uskrs, ali na različite načine. U moru često i oprečnih tradicija, ipak, postoji jedna zajednička crta – bojena jaja. Ovo su najzanimljiviji običaji sa svih strana svijeta.

Belgija

U subotu pred Uskrs zvona na crkvama ne zvone – “otišla su” u Rim.

Škotska

Izreka “istučen kao na Uskrs” označava da je za neki prestup dobijena preblaga kazna, jer se dječacima na Vaskrs simbolično “praši tur” – iz njih se istjeruje “loše ponašanje”.

Češka

Od vrbinog granja na poseban način isprepletu se “pomlazke” kojima na Pobusani ponedeljak momci simbolički “šibaju” djevojke. Vjeruje se da svakom ko je dobio pomlazkom to donosi mladost, zdravlje i plodnost. Nekada su seljaci pomlazkama šibali svoju stoku i sve ukućane.

Norveška

Norvežani vjeruju da će se na Uskrs rešiti ubistva, pa su na TV-u detektivski filmovi, časopisi objavljuju kriminalističke priče, a čak i kartoni mlijeka imaju priče o nerešenim ubistvima. Imaju I zanimljivu tradiciju koju dijele s Dancima – na Veliku subotu u džepovima nose komadiće beskvasnog hljeba umotanog u bijelo platno kako bi ga pojeli u ponoć. Običaj je bio čest i u vikinško doba, Vikinzi su nosili sa sobom zimzelene bobice koje simbolišu život.

Finska i Švedska

Mala djeca obučena u kostime vještica skupljaju slatkiše od vrata do vrata u zamjenu za ukrašene cice-mace. Taj običaj je rezultat miješanja ortodoksne tradicije blagosiljanja kuća s grančicama cice-mace i skandinavske vještičje tradicije.

Laponija

U postojbini Deda-Mraza, uz pjesmu i ples stanovnici se igraju sa snijegom, pravi se Snješko Bjelić i slave Isusovo vaskrsnuće i buđenje prirode.

Španija

Splavovi plutaju s ukrašenim figurama iz biblijske priče o Uskrsu, a slavi se uz povorke i gozbe.

Bugarska i Rumunija

Na Veliku subotu stavljaju se brašno, so, kvasac i bojena jaja na prozore, a od tih sastojaka se na Pobusani ponedjeljak zamjesi hljeb i blagosilja se kako bi godina bila plodna.

Lampeduza (italijansko ostrvo)

Na Uskrs se zaboravljaju sve svađe i nesporazumi.

Brazil

U pokrajini Minas na Veliku subotu ljudi džepove pune komadićima kvarca koji se na Uskrs ostavljaju kod kuće – za sreću.

SAD

Porodice odlaze na jutarnju nedeljnu vaskršnju misu, a održavaju se i parade. Jedna od najpoznatijih je ona u Atlantik sitiju. Na livadi ispred Bijele kuće u Vašingtonu svake godine se održava najveća ceremonija kotrljanja jaja prilikom koje se porodica predsjednika uz zvuke limene muzike druži s djecom građana.

Rusija

Na Veliki petak je strogi post, niko ne pjeva, smatra se neumjesnim i bilo kakvo smijanje ili radovanje. U nedjelju na Vaskrs niko ni sa kim ne smije da bude u svađi, pa svi svima sve opraštaju ili mole za oproštaj. Ljubljenje je pri tom obavezno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*