Četnik Lazar i partizan Mladen

Piše: Predrag Tešić

U RS smo juče imali dva skupa koji su obilježavali dešavanja iz Drugog svjetskog rata. Jedan na Mrakovici gdje je obilježavano 75 godina od Bitke na Kozari i stradanja 10.000 boraca i 40.000 nedužnih civila, a drugi na Čemernici gdje je podignut i osveštan spomenik četničkom vojvodi Lazaru Tešanoviću.

Ne mogu taj dan da prećutim, zbog novih generacija, a i starih koji su to sve i proživili. Odmah želim da kažem da neću da analiziram ideologiju jednog i drugog pokreta jer smatram da istina o tome nije apsolutna i da se mjenja od pojedinca do pojedinca, od sela do sela… Iznijeću neke od istorijskih činjenica:

– Lazar Tešanović, komandant četničkog bataljona, sklopio je sporazum sa NDH (Nezavisnom Državom Hrvatskom) 23. maja 1942. godine.

– Lazar Tešanović je u Lipovcu presreo legendarnog narodnog heroja dr Mladena Stojanovića i ranio ga, nakon čega su ga dokrajčili četnici Rade Radića

– Na spomen obilježjima po Lipovcu i Popovcu je upisano više od 500 Srba koje su ustaše pobile 1942/43. godine kada je Tešanović sa njima potpisao sporazum. Među postradalim zaklanim civilima su i moji Tešići.

Danima lokalni portal www.glaskotorvarosa.com pompezno najavljuje podizanje spomenika na Čemernici. Čemer mi danima dušu jede, ali nisam se oglašavao jer svi imaju pravo da upokoje svoje pokojnike.

Ne znam da li je neko namjerno odabrao datum podizanja spomenika četniku Lazaru koji je “ubio” partizana Mladena, vođu i zaštitnika postradalih 50.000 Kozarčana, ali mene ubi sramota!

P. S. Volio bih da o ovome čujem mišljenje današnjeg lidera sa Kozare Marka Pavića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*