Budući srednjoškolci biraju između devet zanimanja, uvedeno i jedno novo

Srednjoškolski centar „Nikola Tesla“ Kotor Varoš otvoriće mjesto za 168 učenika prvog razreda u školskoj 2020/2021. godini, dok je planom upisa predviđeno i jedno novo zanimanje u odnosu na prošlogodišnji, a riječ je o auto-električaru.

Prema podacima iz aplikacije „Vodič kroz zanimanja“ koji su kreirali učenici u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, Srednjoškolski centar „Nikola Tesla“ Kotor Varoš planira da upiše pet cijelih odjeljenja sa po 24 učenika i četiri polovična sa po 12 đaka. Pomenutih sedam odjeljenja obuhvata četiri struke, odnosno devet zanimanja.

U oblasti elektrotehnike planiran je upis jednog odjeljenja sa 24 učenika za smjer tehničar informacionih tehnologija. Za razliku od prošle godine kada su bila otvorena 24 mjesta na smjeru električar-elektroinstalater, sada će njihov broj biti prepolovljen. Naušrtb tog smanjenja predviđeno je da bude upisano 12 učenika za novo zanimanje auto-električar.

U struci ekonomija, pravo i trgovina nije bilo promjena u odnosu na prošlu godinu pa je planiran upis dva odjeljenja sa po 24 učenika koji će se školovati za zanimanja ekonomski tehničar i trgovac.

Jednak broj učenika biće primljen i u oblasti mašinstva i obrade metala, a planiran je upis jednog odjeljenja na smjeru tehničar CNC tehnologija i po pola odjeljenja bravara-zavarivača i automehaničara. Planom je predviđeno i jedno odjeljenje u sektoru ostalih djelatnosti, a učenicima će biti na raspolaganju 24 mjesta na smjeru frizer.

Planom upisa predviđeno je da bude otvoren jednak broj mjesta za učenike prvog razreda kao i u prošloj školskoj godini.

Aplikacija “Vodič kroz zanimanja” kreirana je s obzirom na to da srednje škole zbog obustave rada usljed epidemije virusa korona nisu u mogućnosti da predstave zanimanja u osnovnim školama za učenike završnih razreda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*