Bubić: Loša politika iz Sarajeva koči razvoj “Dermala”

Opstanak i razvoj obućarske industrije u RS sputava loša carinska politika na nivou BiH, zbog koje domaći proizvođači teško uspijevaju da se izbore za parče tržišnog kolača.

U domaćim fabrikama, u čijim pogonima radnici svakodnevno proizvode hiljade pari kvalitetnih cipela, ističu da je zbog loše politike vlasti na nivou BiH ova zemlja postala samo baza jeftine radne snage, dok inostrane firme za koje rade kupe kajmak.

Bitku sa carinskim nametima bije i fabrika obuće “Dermal” iz Kotor Varoša koja zapošljava 800 radnika i čije cipele nose policajci i vojnici širom Evrope, ali i američki vatrogasci.

– Najteže je kada uvozimo neku robu iz zemalja koje nisu članice EU, pa plaćamo duple carine. Na kožu i drugi repromaterijal koji uvozimo plaćamo carine, a to koči razvoj, jer smo u startu u nezavidnom položaju i za pet do deset odsto skuplji od konkurencije – rekao je direktor i vlasnik ove fabrike Radenko Bubić.

On je dodao da je uprkos tome “Dermal” lani otvorio pogon u Kneževu i zaposlio 200 radnika, a u planu je da već u idućoj godini prošire poslovanje i zaposle još oko 150 radnika.

Tehnički direktor fabrike obuće “Bema”, koja u pogonima u Banjaluci i Mrkonjić Gradu zapošljava 1.250 radnika, Marinko Umičević kaže da su domaći obućari taoci u raljama Evrope.

– Repromaterijal uvozimo sa Dalekog istoka, pa su nam nametnuli ogromne carine, između deset i 20 odsto, a sve sa ciljem da ne ojačamo i ne počnemo praviti vlastiti proizvod. Ako bismo počeli praviti vlastite cipele i mnogo većima od nas bili bismo konkurencija. Kvalitetne cipele šaljemo firmama u Njemačku i Italiju, a oni to onda ovdje vraćaju, prodaju i kupe kajmak – rekao je Umičević.

Direktor fabrike obuće “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević kaže da je obućarska industrija u RS gubitkom bivšeg jugoslovenskog tržišta došla u situaciju da zavisi od dobre volje inostranih preduzeća.

– I kada napravimo vlastiti proizvod od uvoznih materijala na koje plaćamo carine, pitanje je kome da ga prodamo. Na osnovnu vrijednost moramo nakalemiti carine i troškove proizvodnje, pa dobijemo cijenu sa kojom ne možemo parirati konkurentima koji na našem tržištu nude robu sumnjivog kvaliteta po nižim cijenama – rekao je Pazurević.

U Privrednoj komori RS kažu da obućarstvo ima potencijala i da bi trebalo raditi na podršci razvoja domaće proizvodnje kroz supstituciju uvoza.

– Sistemska podrška bi dovela do povećanja plata i većeg zapošljavanja. Ova grana je uvozno zavisna te je zbog toga carinska politika veoma važna – rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*