Borci se prisjetili golgote na Meokrnju i poginulih saboraca

Služenjem parastosa, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na platou Meokrnje i ispred crkve u Kruševu Brdu obilježena je godišnjica stradanja 21 borca Vojske RS.

Tada je, dok su branili granicu kotorvaroške opštine, ranjeno 18 boraca 22. pješadijske brigade, dok su trojica zarobljena.

Iako je ta kota izgubljena, dalja ofanziva neprijatelja prema Kotor Varošu je zaustavljena i konsolidovana je linija odbrane, koja sačuvana do završetka rata. Tokom ratnih dejstava na Meokrnju je stradao 21 borac Vojske RS.

Vijence su položili zamjenik načelnika Opštine Kotor Varoš Mladen Trivunović, predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović, rodbina i saborci poginulih.

Ispred hrama Svetog velikomučenika kneza Lazara u Kruševu Brdu takođe je služen parastos i položen vijenac na spomen-ploču na kojoj su ispisana imena poginulih srpskih boraca iz ovog sela.

Savanović je istakao da Boračka organizacija prvi put obilježava godišnjicu na mjestu stradanja boraca. 

– Junaštvo srpskih boraca koji su branili Meokrnje nikada neće biti zaboravljen. Nastojaćemo da zajedno sa opštinskom upravom Kotor Varoš podignemo spomen obilježje i postavimo zastavu RS na ovom mjestu –  rekao je Savanović.

Sjećanja na na dane bitke na Meokrnju evocirao je Ranko Kurišić, koji je bio ranjen i zarobljen.

– Želim da zahvalim predsjedniku Boračke organizacije Miladinu Savanoviću na obilježavanju godišnjice i pozivu nama koji smo ovdje vodili bitku i pretrpjeli najveća stradanja da nakon 27 godina prvi put dođemo na ovo mjesto, upalimo svijeće i prisjetimo se naših poginulih saboraca –  rekao je Kurušić.

Pripadnici samostalnog protivdiverzantskog voda i 22. pješadijske brigade osvojili su Meokrnje 24. aprila 1994. godine, ali je ono tri dana kasnije ponovo palo u neprijateljske ruke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*