Borci posebne policijske jedinice prisjetili se ratnog puta i krvavih bitaka

Posebna jedinica CSB Banjaluka MUP-a RS obilježila je 22. godišnjicu probijanja iz okruženja služenjem parastosa za poginule pripadnike ove jedinice i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje u Mrkonjić Gradu.

Pripadnici ove jedinice, kroz koju je prošao i zavidan broj Kotorvarošana, izvršili su proboj i spasili većinu svojih saboraca iz neprijateljskog okruženja. Jedan od pripadnika slavne jedinice bio je i Kotorvarošanin Goran Pejaković koji se sa tužnim uspomenama sjeća tih dana.

– Bilo je teško i stravično. Pošli smo prvo prema Bosanskom Petrovcu, ali nismo uspjeli proći i onda smo obišli taj teren i vratili se prema Oštrelju. Pokušali smo na drugu stranu u reon Bravsko prema Ključu, ali nismo imali dojavu da je i taj grad pao, pa smo se morali vratiti prema Mrkonjić Gradu. Zadnja bitka je bila u Baraćima i probili smo se na planinu Lisinu i došli do Mrkonjić Grada. Nažalost u tim manevrima dio pripadnika jedinice nije se izvukao i zato smo obišli spomen-obilježje da im odamo počast – rekao je Pejaković za “Moj Kotor Varoš”.

Borci iz ove jedinice prisjetili su se i dana kada su prilikom izvršenja jednog od zadataka bili odsječeni od ostalih vojnih formacija Vijske RS u reonu Martin Broda. U toku izvlačenja iz okruženja borili su se 21 dan prije nego što su se uspjeli domoći slobodne teritorije u reonu Mrkonjić Grada.

– Vode nigdje, izlaza nigdje, o hrani ne razmišljamo, usta suva, usne pucaju i krvare od lizanja rose i lišća, noge se raspadaju, a kosti od bola pucaju, samo iz inata smo živi, iz inata sve do Krstovdana 1995… Tog dana većina pripadnika jedinice izlazi živa, tog dana ljudi pobijediše tolike planine, stotine kilometara bespuća, pješačenja, žeđi, gladovanja i stradanja. Na taj dan osvjetlaše obraz, odbraniše čast svih jedinica policije RS… Njima koji ostaše na vječnoj straži neka je vječna slava, a vama koji ih se sjećate veliko hvala – naveli su ratni komandanti jedinice.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*