Bojan Maksimović prvi među 21 bogojavljenskim vitezom u Kotor Varošu

Časni krst i božiju blagodat u rijeci Vrbanji prigrlio je Bojan Maksimović koji je pobjednik bogojavljenskog plivanja, viteške manifestacije kojom se naš grad pridružio čuvanju tradicije Srpske pravoslavne crkve na ovaj veliki praznik.

Hrabri, neustrašivi i vjerom naoružani u zagrljaj Časnom krstu krenuo je 21 učesnik bogojavljenske manifestacije, pet više nego prošle godine. Takmičari su plivali 33 metra koja simbolizuju godine koje je Isus Hrist proveo u ovozemaljskom životu.

Časni krst je i ove godine izradio i darovao Goran Bubić, a pobjednik je nagrađen i zlatnim duktatom koji je dar Duška Čolića, umjetničkom slikom Branka Rusmira, ručnim satom kolekcionara časovnika Dušana Stanića, a poklon je obezbijedio i butik “Laguna”.

Pokloni su uručeni i najmlađem takmičaru Andreju Maksimoviću koji je zaplivao u svetoj vodi sa 15 godina i najstarijem učesniku Bori Hadži Stankoviću čije 51 ljeto nije bilo prepreka da bude dio bogojavljenske tradicije. Za njihove darove pobrinuli su se prodavnica bijele tehnike “Zeus” i butik “Laguna”, dok su ostali plivači kao poklon opštine Kotor Varoš dobili posebno izrađene majice u znak sjećanja na manifestaciju.

Organizatori bogojavljenske manifestacije Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš i Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije pripremili su uz podršku ljudi dobre volje poklone i ručak za sve takmičare.

U viteškom nadmetanju učestvovali su i prošlogodišnji pobjednik Borislav Bogdanić, te Milutin Đurić, Milan Vasiljević, Marinko Škrbić, Stivens Narić, Dragan Trivunović, Karađorđe Marinković, Zdravko Kovačević, Stojan Savić, Saša Tepić, Danijel Trifković, Rajko Radić, Sanjin Kršić, Krstan Karupović, Bojan Vasić, Milan Pejaković, Jadranko Šebić i Ilija Božić.

Prije plivanja za Časni krst služena je liturgija u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu odakle je kroz grad krenula svečana litija ka mostu u naselju Kotor gdje je osvećena voda i krst spušten u Vrbanju. Veliki broj građana okupio se i ove godine na mostu i obalama Vrbanje kako bi učestvovao u svečanosti i podržao kotorvaroške vitezove, a preduzeća “Kvimpeks” i “Dermal” su za sve posjetioce obezbijedili kuvano vino i rakiju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*