Biznismen priprema tužbu protiv opštine Kotor Varoš

Kompanija “Slavuljica” iz Teslića najavila je da će tužiti opštinu Kotor Varoš ukoliko odbornici lokalnog parlamenta usvoje najavljenu odluku o izradi regulacionog plana koji predviđa zabranu gradnje na zemljištu u vlasništvu te firme, čime bi bila blokirana investicija vrijedna deset miliona maraka.

Sjednica Skupštine opštine Kotor Varoš trebalo je da bude održana u petak, ali je odgođena za danas jer zbog raskola u vladajućoj koaliciji nije bilo većine koja bi podržala odluku o pristupanju izradi regulacionog plana “Topolje 1″. Tim planom predviđeno je da na tri godine bude zabranjena bilo kakva gradnja na zemljištu koje je kupila kompanija ” Slavuljica”.

Ova kompanija posjeduje lanac benzinskih pumpi i tržnih centara i plan joj je da proširi poslovanje u Kotor Varošu, zbog čega je kupila zemljište i započela sa prikupljanjem dokumentacije za izgradnju objekta. Zemljište se nalazi na ulazu u Kotor Varoš iz pravca Banjaluke, a prema nezvaničnim informacijama, protiv gradnje poslovnog centra lobira nekoliko kotorvaroških privrednika.

Vlasnik kompanije “Slavuljica” Milorad Slavuljica ističe da je na parceli od 15 dunuma koju je kupio u Kotor Varošu i u koju je do sada uložio milion maraka planirao da gradi nekoliko objekata i otvori radna mjesta.

– U početnoj fazi bih zaposlio 55 radnika. Planirao sam graditi robnu kuću, svadbeni salon, stovarište građevinskog materijala, benzinsku pumpu i auto-praonicu. Vrijednost investicije je deset miliona KM. Komšija preko puta moje parcele, vlasnik firme “Fagus”, je zbog konkurencije protiv moje investicije, a on je kao i načelnik opštine u PDP-u. Opština bi od investicije prihodovala veliki iznos novca, velike su rente tu u pitanju – rekao je Slavuljica.

Dodao je da je predao svu dokumentaciju i da su u opštinskim službama imali zamjerku da je 25 centimetara bliže međi nego što treba.

– To sam prihvatio i ispravio i predao novi dokument. Razgovarao sam sa načelnikom koji mi je rekao da nema više nikakvih problema i da će izdati odobrenje. Međutim, umjesto odobrenja dobio sam odbijenicu. Sve sam uradio kako zakon nalaže, imam sve regularno i vlasnik sam zemljišta jedan kroz jedan. Dva puta sam podnosio zahtjev i za urbanističko-tehničke uslove i za građevinsku dozvolu, ali sam dobio odbijenicu. Nevjerovatno je da mi na ovakav način zabrane da gradim i zapošljavam ljude. Samo u zemljište sam uložio milion maraka. Sa advokatima pripremam tužbu protiv opštine Kotor Varoš i podnijeću je ako usvoje odluku koju su pripremili – rekao je Slavuljica i dodao da je njegova kompanija ozbiljna, da nema dugovanja za porez i da zapošljava 860 radnika.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i vlasnik kompanije “Fagus” Miroslav Malijević nisu odgovarali na telefonske pozive kako bi odgovorili na tvrdnje Slavuljice.

Prema nezvaničnim informacijama, sporna odluka bi danas trebala da bude usvojena na sjednici Skupštine opštine Kotor Varoš. Inicijativu za donošenje regulacionog plana pokrenuo je PDP, a ona je u prvi mah naišla samo na podršku DNS-a.

Ova inicijativa je uoči sjednice koja je trebalo da bude održana u petak izazvla raskol u vladajućoj koaliciji u kojoj su još SDS, SDA i SP, jer su je pojedine stranke ocijenile nezakonitom i neprihvatljivom, s obzirom na to da će biti blokirana velika investicija u Kotor Varošu, koji važi za jedan od gradova sa dobrim poslovim ambijentom i najvišom stopom zaposlenosti u RS. Davanje podrške odbile su tada i opozicione stranke. (Glas Srpske)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*