Bivši iguman manastira Liplje ustoličen u činu episkopa u Beogradu

Patrijarh srpski Irinej ustoličio je danas u Hramu Svetog Save u Beogradu episkopa remezijanskog Stefana.

Satrješina Hrama svetog Save i dugogodišnji iguman manastira Liplje arhimandrit Stefan Šarić je na nedavno održanom Saboru Srpske pravoslavne crkve izabran za vikarnog episkopa patrijarha srpskog Irineja sa titulom episkop remezijanski.

Njegovo ustoličenje počelo je juče svečanim činom narečenja u Sabornoj crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Beogradu, koje je obavio patrijarh srpski Irinej uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Svečani obred nastavljen je današnjom hirotonijom, odnosno rukopoloženjem za episkopa remezijanski koje je obavio patrijarh srpski Irinej uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve izvršiće na svetoj arhijerejskoj liturgiji u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Osim patrijarha srpskog Irineja i arhijereja Srpske pravoslavne crkve svečanom događaju prisustvovao je i veliki broj javnih ličnosti među kojima su bili i predsjednik RS MIlorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Novoizabrani episkop pokazao je da nije zaboravio Kotor Varoš i na njegov poziv ustoličenju je prisustvovala i grupa njegovih prijatelja iz Kotor Varoša.

Arhimandrit Stefan rođen je 29. jula 1978. godine u Jajcu gdje je završio osnovnu školu. Bogosloviju Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju završava 1998. godine da bi školovanje nastavio na Bogoslovskom institutu u Beogradu.

Potom je boravio u manastiru Ostrog na poslušanju kod svoga duhovnika oca Lazara poslije čije se smrti vraća u Banjalučku eparhiju i po blagoslovu episkopa Jefrema 2002. godine odlazi u manastir Liplje, a paralelno sa tim blagoslovom patrijarha Pavla postaje stipendista na Moskovskoj duhovnoj akademiji, koju uspješno završava sa najvišim zvanjem i postaje kandidat bogoslovskih nauka. Poslije završenih studija u Moskvi, otac Stefan se 2006. godine vraća u manastir Liplje i ubrzo biva rukopoložen za jeromonaha, a iste godine blagoslovom episkopa Jefrema postaje nastojatelj manastira Liplje i ostaje na toj dužnosti do 2010. godine.

Po blagoslovu patrijarha srpskog Irineja potom prelazi za duhovnika manastira Rajinovac. Patrijarh srpski Irinej postavio je 7. avgusta 2017. godine arhimandrita Stefana za nastojatelja Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*