Biće ogranična kupovina, autobusi staju u Kotor Varošu

Predsjednik Vlade RS i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije Radovan Višković najavio je da će danas biti donesena odluka kojom će ograničiti količinu osnovnih životnih namirnica koje se mogu kupiti prilikom jedne kupovine, te ukinut međugradski prevoz.

Višković je rekao da se ograničenje odnosi na robu široke potrošnje, odnosno osnovne životne namirnice i da će biti definisano šta jedan kupac može da kupi tokom jedne kupovine. On je naveo da se to odnosni na brašno, ulje, šećer, so, higijenska sredstva i ostale potrepštine.

– Stručni timovi će odrediti o kojim količinama se radi. Ne treba da se prave kućne zalihe, gomila roba i pravi vještačka nestašica osnovnih životnih namirnica u trgovinama – istakao je Višković.

On je pojasnio da će trgovci dobiti naredbu, a da će inspektori kontrolisati da li je poštuju i biti sankcionisani ako dozvole kupcima da uzmu veću količinu nego što je predviđeno.

Višković je rekao da će Vlada RS sa Vladom Srbije pokrenuti nabavku većih količina pšenice, ulja, soli i šećera.

– U ovom momentu u RS imamo dovoljne količine osnovnih životnih namirnica, ali ići ćemo u nabavku većih količina – dodao je Višković.

Kako bi bilo zaustavljeno širenje virusa korona od danas će u cijeloj RS biti ukinut međugradski prevoz. To znači da će biti obustavljeni svi polasci autobusa iz Kotor Varoša prema Čelincu i Banjaluci u redovnom saobraćaju.

Višković je najavio i pooštravanje mjera koje se odnose na kućnu izolaciju, navodeći da će biti objavljeni lični podaci onih koji to prekrše, a oni će biti smješteni u šatorski karantin.

– Takva lica više neće biti tretirana u kućnoj samoizolaciji. Ne možemo dozvoliti da neodgovorni pojedinci svojim ponašanjem ugrožavaju građane koji se ponašaju u skladu sa preporukama – rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, od večeras će biti rigorozno provođene i mjere koje se odnose na ograničenje kretanja za lica starija od 65 godina i svih građana u periodu od 20 do pet časova.

– Oni koji ne budu pridržavali tih mjera snosiće sankcije. Biće primjenjivane i odredbe Krivičnog zakonika kojim su predviđene kazne i do dvije godine zatvora za one koji budu prekršili naše mjere – dodao je Višković.

Višković je naglasio da će se obratiti Oružanim snagama BiH kako bi vidjeli sa kojima smještajnim kapacitetima raspolažu u RS da bi ih mogli pripremiti za prihvat lica pod nadzorom i zaraženih virusom korona.

– I lokalnim zajednicama će biti naređeno da na svojoj teritoriji pripreme smještajne kapacitete za karantin u koji će ići oni koji dolaze iz inostranstva i koji ne budu poštovali odluku o kućnoj samoizolaciji – kaže Višković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*