Bibić: Poslovanje će biti teže prelaskom na trezor

Čelnici domova zdravlja u RS očekuju da će se naći u velikim problemima kada od marta počne primjena trezorskog načina finansiranja jer su besparica i dugovi zajednički problem i jednih i drugih.
Iako je poslovanje Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Kotor Varoš stabilizovano zahvaljujući kojem na vrijeme isplaćuje obaveze prema radnicima i dobavljačima, direktor ove ustanove Vladimir Bibić očekuje da će uvođenje domova zdravlja u trezor sigurno donijeti probleme u poslovanju.
– Sve će morati ići preko opštine. Ako, na primjer, dogovorimo neku nabavku i kako bi dobili popust kažemo isplatićemo to sutra, pitanje je da li ćemo to moći ispoštovati jer ćemo sve morati slati u opštinu i čekati da bude završena određena procedura. Sa tehničkog aspekta poslovanja trebaće nam mnogo više vremena za sve, a i novac je uvijek problem za sebe, iako smo ga mi posljednjih godina prevazišli – kazao je Bibić.
Direktor Doma zdravlja Gradiška Tihomir Mihajlović smatra da će uvođenje domova zdravlja na trezor biti pogubno za ove ustanove.
 – Situacija je loša jer ionako lokalne zajednice nemaju novca, a da ne pominjem odnos određenih načelnika prema direktorima domovima zdravlja, posebno ako su iz različitih političkih stranaka. Bogatije opštine imaju mogućnost da pomognu domove zdravlja, dok neke ne mogu da isplate ni osnovno kao što je grijanje – kaže Mihajlović.
U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da je jedna od prednosti trezorskog poslovanja obezbjeđivanje namjenskog trošenja novca sa odvojene pozicije u budžetu, ističući da je bojazan pojedinih direktora domova zdravlja da će taj novac trošiti opštinske vlasti potpuno neopravdan.
– Jedan od glavnih ciljeva je bolja kontrola i racionalizacija trošenja sredstava. Novac koji treba da se usmjerava na zdravstvenu zaštitu, neće moći da se troši na plate prekobrojnih radnika. Opštine su i do sada bile u obavezi da finansiraju zdravstvenu zaštitu, ali većina njih to uopšte ne čini ili izdvaja minimalne iznose – naglasili su u ministarstvu.
U Fondu zdravstvenog osiguranja RS su istakli da će oni prebacivati novac na trezorski račun opština, a da će domovi zdravlja izmirivati svoje obaveze iz budžeta lokalnih zajednica iz sredstava koja su namijenjena za finansiranje primarne zdravstvene zaštite.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*