Bibić: Čega god se dotaknemo problem je novac

Direktor Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Kotor Varoš Vladimir Bibić rekao je danas da je akcioni plan za prelazak zdravstvenih ustanova na trezorki sistem poslovanja o kojem su danas upoznati na sastanku u Vladi RS veom obiman i zahtjevan.

– Pitanje je koliko će taj plan biti sprovodiv, tako da ćemo svi, a naročito Vlada, morati dovoljno da se uključimo u njegovu realizaciju, jer koje god se tačke dotaknemo, problem su finansijska sredstva – naglasio je Bibić.

On je istakao da je potrebno povećati izdvajanje za zdravstvo da bi poslovanje zdravstvevnih ustanova bilo održivo i dodao da je iz ustanove na čijem je čelu uspješan period.

– Naš dom zdravlja je u protekle tri godine investirao oko 3,5 miliona KM u opremu i objekat, nemamo nikakvih dugova i finansijski smo stabilni – rekao je Bibić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je poslije razgovora sa direktorima svih domova zdravlja o uvođenju zdravstvenih ustanova u trezorski sistem poslovanja s ciljem finansijske stabilizacije zdravstvenog sistema da bi na taj način bio obezbijeđen kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite građanima. 

– Ovo je samo prvi u nizu sastanaka o uvođenju domova zdravlja u trezorski sistem poslovanja na način kako je to učinio Dom zdravlja Čelinac, kao pilot-projekat – rekao je Šeranić.

Direktor Doma zdravlja Čelinac Draško Kuprešak istakao je da ova zdravstvena ustanova ima samo pozitivna iskustva sa trezorskim načinom poslovanja. 

– Moramo voditi računa da u kontinuitetu obezbijedimo sredstva za nabavku lijekova i materijala za rad – napomenuo je Kuprešak. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*