Bespravno sagrađeno 1.200 kuća, slab interes za legalizaciju, iako ističe rok

Na području opštine Kotor Varoš bespravno je sagrađeno više od 1.200 stambenih objekata, a odziv na apel za njihovu legalizaciju nije urodio plodom, što govori podatak da su u posljedljenje četiri godine podnesena samo 53 zahtjeva za legalizaciju.

Pomak nije napravljen ni poslije Zakona o uređenju prostora i građenju kojim je pojednostavljen proces legalizacije i sniženi troškovi koje plaćaju vlasnici bespravno sagrađenih objekata.

Tim izmjenama određena je fiksna naknada koja se plaća za legalizaciju, a u postupku legalizacije nema plaćanja rente i naknade za uređenje građevinskog zemljišta. Za objekte površine do 100 metara kvadratnih fiksna naknada iznosi 100 maraka, za objekte površine od 100 do 200 kvadrata do 500, za objekte od 200 do 300 metara kvadratnih naknada je 1.000, a stambeno-poslovni objekti od 300 do 400 kvadrata mogu se legalizovati uz naknadu od 2.000 maraka. Porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi prve i druge kategorije ne plaćaju ni fiksnu naknadu.

Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju uz korišćenje ovih pogodnosti ističe 31. decembra ove godine. Vlasnici su dužni da plate troškove izrade projektne dokumentacije.

Prema podacima opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove ističu da je bespravna gradnja jedan od najvećih problema i da je odziv za legalizaciju tih objekata veoma mali.

– U 2013, 2014, 2015 i 2016. godini podnesena su samo 53 zahtjeva za legalizaciju stambenih objekata ne računajući pomoćne objekte. Od toga je riješeno 19 zahtjeva. Prema podacima iz 1991. godine imali smo oko 6.000 objekata. U poslijeratnom periodu je bespravno sagrađeno mnogo objekata i naša procjena je da ih je oko 20 odsto od ukupnog broja – kaže za KMV vršilac dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Slobodan Gelić.

Bez obzira na povojnije uslove u ovoj godini je podneseno tek sedam zahtjeva za legalizaciju, a u tri slučaja taj postupak je završen.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS nedavno je uputilo instrukciju svim gradonačelnicima i načelnicima u RS u kojoj je apelovalo na lokalne službe da dosljedno primjenjuju odredbe Zakona o uređenju prostora i građenju kako bi se maksimalno izašlo u susret investitorima i vlasnicima bespravno sagrađenih objekata, koji podnose zahtjev za legalizaciju.

– U posljednje vrijeme nam se učestalo obraćaju investitori i vlansici bespravno izgrađenih objekata zbog problema koje imaju kod nadležnih organa pojedinih lokalnih zajednica, ukazujući nam na nepravilnu orimjenu odredbi Zakona o uređenju prostora i građenju, koje se odnose na lagalizaciju bespravno izgrađenih objekata. Zbog toga strahuju da do isteka zakonskog roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju neće moći ostvariti prava i pogodnosti koje im omogućava navedeni zakon. Najveći problem predstavlja stav organa u lokalnim zajednicama nadležnih za legalizaciju da se može primiti samo kompletan zahtjev sa priloženim svim dokazima potrebnim za legalizaciju. Nadležni organ je po zakonu obavezan da primi i nepotpun zahtjev za legalizaciju, jer je ona  u interesu svake lokalne zajednice. Nadležni organ u daljem postupku obaviještava podnosioca zahtjeva koje dokaze treba da dostavi naknadno kako bi dopunio zahtjev – navelo je ministarstvo u instrukciji.

U dopisu je istaknuto i da je moguće primiti zahtjev za legalizaciju i u slučaju da niju riješeni imovinsko-pravni odnosi u vezi sa zemljištem na kojem je bespravno izgrađen objekat, ali pod uslovom da vlasnik podnese dokaz da je pokrenut postupak za rješavanje tih odnosa.

Gelić ističe da su i do sada izlazili u susret vlasnicima bespravno izgrađenih objekata i primali nepotpune zahtjeve za legalizaciju.

– Učinili smo sve što smo mogli kako bi podstakli vlasnike takvih objekata da ih legalizuju – rekao je Gelić.

Zakonsku pogodnost prije isteka roka iskoristio je Milenko P. Kako bi legalizovao bespravno izgrađenu kuću.

– Nisam imao svu potrebnu dokumentaciju, ali su moj zahtjev primili u nadležnom opštinskom odjeljenju i maksimalno mi pomogli kako bih što prije i što lakše prošao proces legalizacije – kao je Milenko za MKV.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*