Banjalučani na posao dolaze u Kotor Varoš

Kotor Varoš se po zaposlenosti u 2016. godini našao među najuspješnijim lokalnim zajednicama u RS, pokazju podaci Zavoda za zapošljavanje RS.

Naša opština je u društvu Banjaluke, Laktaša, Istočnog Novog Sarajeva i Dervente. Najmanje nezaposlenih ima Banjaluka, ali ekonomisti ističu da je to posljedica činjenice da je najveći grad u RS administrativni centar.

– Ako bi u obzir bila uzeta samo privreda Kotor Varoš, Derventa ili Prnjavor bi bili ispred Banjaluke, koja je od nekadašnjeg industrijskog centra postala činovnički, trgovački i kafanski grad – kaže profesor banjalučkog Ekonomskog fakulteta Goran Radivojac.

Kotor Varoš ima oko 5.200 zaposlenih, a usljed velikog broja otvorenih radnih mjesta, piše “Euroblic”, posao su  u njemu pronašli i mnogi Banjalučani. U proteklih manje od godinu otvoreno je 400 novih radnih mjesta, a do kraja 2017. planirano je otvaranje još 750. Na pitanje čime lokalna zajednica privlači investitore, načelnok opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan lakonski odgovara: “Ne smetamo im”.

– Nudimo im jeftino zemljište, građevinske dozvole mogu platiti u ratama, a tu je i tradicija jer smo i prije rata imali jaku industriju – istakao je Sakan.

Zanimljivo je da se Kneževo koje graniči sa Kotor Varošom nalazi u vrhu crne liste sa stopom nezaposlenosti od 64 odsto. Zbog toga su mnogi Kneževljani posao pronašli u kotorvaroškim fabrikama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*