Apel vlasnicima objekata da podnesu zahtjev za jednostavniju i jeftiniju legalizaciju

Opština Kotor Varoš ponovo je pozvala građane da iskoriste kratak rok koji je preostao da uđu u proces legalizacije bespravno sagrađenih objekata po povoljnijim uslovima nego u redovnoj proceduri.

Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju ističe 31. decembra, a još je neizvjesno da li će biti produžen period u kojem će objekte biti moguće legalizovati po povoljnijim uslovima i nižim cijenama.

Vršilac dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Slobodan Gelić kaže za MKV da je tek posljednjih nekoliko dana povećan broj zahtjeva za legalizaciju, ali da to nije zadovoljavajući nivo s obzirom na veliki broj bespravno sagrađenih objekata.

– Pozivam građane da do kraja godine predaju zahtjev i uđu u proces legalizacije, koji obavljamo po do sada najpovoljnijim uslovima i uz najniže troškove. Moj savjet im je da iskoriste ove pogodnosti i riješe veoma vazan problem koji imaju. Mi ćemo im biti na raspolaganju i maksimalno pomoći u tom procesu. Već sam prerasporedio pet službenika koji su uvijek na raspolaganju i mogu dati informacije i pomoći u popunjavanju zahtjeva i pribavljanju dokumentacije za legalizaciju – istakao je Gelić.

Na području opštine Kotor Varoš bespravno je sagrađeno više od 1.200 stambenih objekata, a u posljednje četiri godine podneseno je manje od 100 zahtjeva za legalizaciju. S obzirom da je bespravna gradnja problem u cijeloj RS usvojene su izmjene Zakona o uređenju prostora i građenju kojim je pojednostavljen proces legalizacije i sniženi troškovi koje plaćaju vlasnici bespravno sagrađenih objekata.

Određena je fiksna naknada koja se plaća za legalizaciju, a u postupku legalizacije nema plaćanja rente i naknade za uređenje građevinskog zemljišta. Za objekte površine do 100 metara kvadratnih fiksna naknada iznosi 100 maraka, za objekte površine od 100 do 200 kvadrata do 500, za objekte od 200 do 300 metara kvadratnih naknada je 1.000, a stambeno-poslovni objekti od 300 do 400 kvadrata mogu se legalizovati uz naknadu od 2.000 maraka. Porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi prve i druge kategorije ne plaćaju ni fiksnu naknadu, a vlasnici su dužni da plate troškove izrade projektne dokumentacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*