Aleksandar Lujić ispekao znanje u Narodnoj skupštini

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović održao je „Aktuelni čas“ i uručio diplome 23. klasi studenata koji su završili šestomjesečni program stažiranja u parlamentu, a među njima je i Aleksandar Lujić iz Kotor Varoša.

Student četvrte godine Fakulteta političkih nauka u Banjaluci jedini je stažista iz Kotor Varošau ovoj klasi. Nakon prijave i predaje motivacionog pisma, uspješno je prošao i intervju pred komisijom i postao stažista Narodne skupštine RS. Na kraju ovog programa pun je pozitivnih utisaka i praktičnih znanja o ustavnom sistemu RS i funkcionisanju zakonodavnog stuba vlasti u RS.

Lujić za “Moj Kotor Varoš” kaže da se upoznao sa istorijatom, nadležnostima, načinom funkcionisanja i saradnjom najvišeg zakonodavnog organa RS sa drugim organima i organizacijama.

– Imali smo priliku da prisustvujemo sjednicama Narodne skupštine i skupštinskih odbora. Posjetili smo institucije predsjednika, Vladu i Vijeće naroda RS, te Misiju OEBS-a u BiH. Tokom svih posjeta imali smo korisna i produktivna predavanja uz prijem kod najviših funkcionera navedenih institucija. Riječ o veoma kvalitetnom programu tokom kojeg se teorijska znanja mogu provjeriti u praktičnom radu. Ispunjena su moja očekivanja i preporučio bih onima koji će imati mogućnost da stažiraju, da to i učine – istakao je Lujić.

Šestomjesečno stažiranje u Narodnoj skupštini RS prošla su 33 studenta završnih godina Pravnog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Ekonomskog fakulteta i Filozofskog fakulteta.

Čubrilović im je poželio mnogo sreće i uspjeha u školovanju i profesionalnom usavršavanju, istakavši da će parlament uvijek biti otvoren za mlade.

– Vi ste budućnost RS i naš najveći potencijal. Želim vam uspješan nastavak školovanja, a potom i brzo zaposlenje. Nadam se da ćete svoju budućnost i karijeru graditi u RS – rekao je Čubrilović.

Od pokretanja ovog projekta 2003. godine, u saradnji sa Nacionalnim demokratskim institutom  i Univerzitetom u Banjaluci, u njemu je učestvovalo oko 600 studenata. Narodna skupština RS od 2006. godine samostalno vodi ovaj program za koji mogu konkurisati studenti četvrte godine i apsolventi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*