Aleksandar Jurić upisao jubilarni desetu nagradu

Aleksandar Jurić iz Kotor Varoši je sa svojim drugaricama sa akademije Karmen Obrdalj i snimateljom Janom Vuković, sjajnim studentskim filmom uspio osvojiti evropsku publiku i dobiti jubilarnu desetu nagradu na filmskom festivalu “Blue Danube Film Festival” u Mađarskoj za najbolji studentski dokumentarni film.

 “Zašto mama vazda plače” je film koji je osvojio evropsku publiku i  ovo ostvarenje dobilo je niz nagrada na prestižnim festivalima.

Nagrade su pripale sjajnoj ekipi Aleksandru Juriću iz Kotor Varoša za montažu, Karmen Obrdalj iz Mostara za režiju i snimateljki Jani Vuković iz Modriče. 

Film prati Enu, koja otkriva ljubavna pisma njenih roditelja. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, na najbeznadnijem mjestu na svijetu – zaraćenoj BiH. Ena se putovanjem u grad iz djetinjstva, Pustograd, prisjeća skoro nemoguće ljubavi njenih roditelja. Kada je počeo rat u Mostaru Enini roditelji, bračni par različitih nacionalnosti sklanjaju se od rata iz Mostara u Pustograd gdje Enin otac biva odveden u zarobljeništvo.

Ena i njena majka ostaju izgubljene same u svijetu. Žive u strepnji ne znajući da li je njihov otac i muž mrtav ili živ. Šest mjeseci nakon odlaska Eninog oca, Ena i majka dobijaju prvo pismo. Pismo dolazi neadresirano, nepoznatim putevima. Tada počinje njihovo razmjenjivanje pisama, prolaze mjeseci kada se ne čuju, dok Ena i majka sve vrijeme strepe za njegovim životom.

Film je do sada prikazan na festivalima “Dukafest” u Banjaluci i prestižnom “Sarajevo film festivalu”, a nagrađen je na “Mostar film festivalu” kao najbolji studentski film.

Film je rađen u produkciji Akademije umjetnosti univerziteta u Banjaluci čiji je Jurić student.

Nagrade:

– Mostar film festival – najbolji studentski film
– Liburnia Film Festival Opatija – najbolja režija i montaža
– Star Film Festival Sisak – najbolji dokumentarni film
– FUSE Filmski festival Karlovac – grand prix
– TIFFODA Tetovo – najbolji kratki dokumentarni film
– HERIFF, Irska – najbolja kamera
– Youki, Austrija – najbolji film u kategoriji 18 do 22 godine
– BIHLAF, Njemačka – nagrada Sensitive Approach
– Blue Danube Film Festival Mađarska – N+najbolji studentski dokumentarni

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*