FOTO GALERIJA: Kotor Varoš okupan mirisom i ukusom tradicije

”Gastro fest” čiji je cilj promocija tradicionalnih jela i pića, zdrave hrane i ručnih radova okupila je sinoć na gradskom trgu u Kotor Varošu veliki broj izlagača.

Manifestacija je imala takmičarski i izložbeni dio, a u takmičarskom su se pojavila 23 izlagača. Prema ocjeni žirija najljepše uređen štand imali su članovi Sportsko-ribolovnog društva “Kotor Varoš”, najraznovrsniju ponudu Udruženje žena “Venera” Kotor Varoš, dok je Udruženje žena “Sreća” Obodnik imalo najoriginalniju etno trpezu. Pekara “Obeliks” imala je najraznovrsniju pekarsku ponudu, Rimokatolički župni ured najraznovrsniju ponudu slastičarskih proizvoda, nagrada za najraznovrsniju ponudu zdrave hrane i pića je pripala “Bio aroniji” iz Kneževa, dok je nagrada za inovativnost pripala Udruženju žena “Šarenica” iz Kneževa.

Nagrade i priznanja najuspješnijim izlagačima uručio je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan, koji je istakao da treba podržati sve što je autohtono iz Kotor Varoša i zajedno sa drugim lokalnim zajednicama uvezati u jedinstvenu turističku ponudu.

Na “Gastro festu” je radove predstavila Sanja Maljak-Bunić.

– Od djetinjstva imam ljubav prema ukrašavanju i oslikavanju predmeta, odnosno dekupažu. Posljednje četiri godine se bavim intenzivnije ovim poslom, a narudžbe uglavnom dobijam putem interneta – rekla je Maljak-Brljić.

Štand Fondacije “Luka” iz Šipraga je već postao prepoznatljiv na “Gastro festu”, a i ovaj put je izazvao veliko interesovanje Kotorvarošana, koji su mogli da degustiraju ribu iz šipraškog ribnjaka.

– Učestvovali smo na kotorvaroškoj “Kotlićijadi” i obradovao nas je poziv za “Gastro fest”. Drago nam je da nas narod polako, ali sigurno prepoznaje kao brend, ne samo u Kotor Varošu gdje imamo ribnjak, već i šire. Naš zaštitni znak je kvalitet, a on brzo dođe do izražaja – rekla je direktor “Luke” Marija Milanović i dodala da su na području ribnjaka u Šipragama posadili i lavandu.

Fabrika obuće “Dermal” se prvi put predstavila sa proizvodima iz kuhinje restorana koji priprema obroke za radnike.

– Sa rukovodstvom preduzeća dogovorili smo da se predstavimo na “Gastro festu”. Napravili smo nekoliko jela koja su posjetioci rado konzumirali. S obzirom da ćemo uskoro u krugu firme otvoriti i svadbeni salon sa najvećim kapacitetom u Kotor Varošu, to je bio dodatni razlog da se predstavimo našim sugađanima – rekao je šef kuhinje “Dermala” Predrag Jotanović.

Proizvode je predstavio i kotorvaroški pčelar Milenko Đukić.

Bagrem nije bolje medio u posljednjih pet godina, dobra je godina bila za sve pčelare, a naročito za one koji su vozili pčele na pašu. Zadovoljan sam proizvodnjom ove godine, iz jedne košnice sam izvadio čak 35 kilograma meda – rekao je Đukić koji se pčelarstvom bavi punih 25 godina.

Udruženje “Šarenica” iz Kneževa osnovano je prošle godine i trenutno okuplja 25 žena.

– Pokušavamo da svojim radom utičemo i na mlade generacije da ne zapostave tradiciju. Glavnina su nam rukotvorine, a imamo i istoimeno pjevačko društvo koje nastupa na raznim manifestacijama – rekla je Zora Baralić iz Udruženja “Šarenica”.

Posjetioce su zabavljali članovi folklornog ansambla “Kotor Varoš”, kulturno-umjetničkog društva “Brio-Rudar” Maslovare, grupa “Braća Čupić”, djevojački ansambl “Žubor”, muzičar Radoslav Drljača i virtuoz na fruli, gajdama i kavalu Ratko Kolobarić.

“Gastro fest” su organizovali opština Kotor Varoš i opštinska Turistička organizacija, u saradnji sa Centrom za kulturu, sport i informisanje.

– Cilj manifestacije je obogaćivanje turističke ponude i promocija turističkih potencijala opštine, izlaganje zdrave hrane i pića, prezentacija tradicionalnih zanata, narodnih rukotvorina, nakita i suvenira. Uprkos lošem vremenu pokazalo se da je ovo jedna od najboljih manifestacija – rekao je direktor Turističke organizacije Kotor Varoš Miodrag Petrović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*